Special

Is Google Stadia het nieuwe Netflix voor games?

Met Google Stadia zal het in de toekomst niet meer nodig zijn om een spelcomputer in huis te halen. Je maakt simpelweg contact met de servers van Google en speelt direct een spel op laptop, tablet of TV met Chromecast. Hoe dat precies werkt is te lezen in dit artikel.


Wat is Google Stadia?

In maart 2019 kondigde Google haar online streaming platform Stadia aan. Google Stadia moet de vervanger worden van de spelcomputer, aldus Google. Het platform geeft je toegang tot diverse videospellen die direct afgespeeld kunnen worden zonder enige download- of installatietijd, dit noemt men ‘streamen’. De dienst wordt in de volksmond dan ook wel een “Netflix voor games” genoemd.


Hoe werkt Google Stadia?

Het is dus de bedoeling dat je binnenkort spellen kunt spelen zonder het gebruik van een spelcomputer (zoals een Xbox of PlayStation). Er is echter wel een apparaat nodig waarop de spellen kunnen worden weergegeven. Het grote verschil is dat de computerkracht van het apparaat veel minder relevant is voor het spelen van de spellen. De games draaien namelijk op de servers van Google.

Dit betekent dat elk apparaat wat toegang heeft tot de Google servers, toegang heeft tot Google Stadia. In de praktijk betekent dat dat elke smartphone, tablet of computer waar YouTube op draait, Google Stadia ondersteunt. Op de pc gebruikt de speler Google Chrome, op de smartphone of tablet wordt de de Google Stadia-app gebruikt. Voor de tv is het iets gecompliceerder. Er is namelijk een Google Chromecast-Ultra nodig om gebruik te maken van de service. Het platform werkt dus (nog) niet op het smart-platform wat in de meeste moderne tv’s is ingebouwd.


stadia-controller


Hoeveel kost Google Stadia en wanneer is het vekrijgbaar?

In juni 2019 maakte Google bekend dat Stadia vanaf november 2019 beschikbaar zal zijn voor €10 per maand. Het bedrijf noemt dit het Stadia Pro-abonnement. Met dit abonnement kun je Stadia op alle smart devices waar je op inlogt gebruiken, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Netflix.

In tegenstelling tot een reguliere streamingsdienst zoals Netflix, moet er voor de individuele games betaald worden. De service kan dus beter vergeleken worden een virtuele spelcomputer die over het internet te benaderen is, dan een Netflix voor games. 

Dit maakt Stadia uitermate geschikt voor diegene die op veel verschillende plekken wil kunnen gamen, en geen zin heeft om een paar honderd euro te betalen voor een spelcomputer. 

Toch is Stadia voor veel gamers  niet per se een betere oplossing. De harde kern gamers zal namelijk alsnog even veel geld kwijt zijn aan games, aangezien je die ook gewoon moet aanschaffen voor de Stadia. Daarnaast is het enige verschil voor hen dat de kosten van een spelcomputer nu worden uitgesmeerd per maand, in tegenstelling tot 1 grote uitgave. Wat uiteraard op langere termijn geen voordeel heeft. 

Deze nadelen vervallen echter met het Stadia base-abonnement. Dit abonnement, wat begin 2020 moet verschijnen, is geheel gratis. Met dit abonnement vervallen de kosten voor een spelcomputer dus volledig en heb je alleen nog maar te maken met de aanschafkosten van games. Wat uiteraard een stuk voordeliger uitpakt. 

Het base-abonnement streamt echter tot een maximale resolutie van 1080p (Full HD), wat een stuk minder scherp beeld geeft dan de maximale resolutie van 2160p (Ultra HD/4K) die het pro-abonnement biedt. google-announces-stadiaWat betekent deze dienst voor mijn huidige games?

Zoals het er nu uit ziet wordt Google Stadia een geheel eigen platform. Dat betekent dat games expliciet voor Stadia moeten zijn ontwikkeld en gekocht. Oftewel, de games die je bezit voor de PlayStation of Xbox  zullen eerst moeten verschijnen voor de Stadia, waarna ze opnieuw gekocht zullen moeten worden.

Geschreven door Salim Harinck op 27 maart 2019

Lees ook