Special

Is Google Stadia het nieuwe Netflix voor games?

Met Google Stadia zal het in de toekomst niet meer nodig zijn om een spelcomputer in huis te halen. Je maakt simpelweg contact met de servers van Google en speelt direct een spel op laptop, tablet of TV met Chromecast. Hoe dat precies werkt is te lezen in dit artikel.


Wat is Google Stadia?

In maart 2019 kondigde Google haar online streaming platform Stadia aan. Google Stadia moet de vervanger worden van de spelcomputer, aldus Google. Het platform geeft je toegang tot diverse videospellen die direct afgespeeld kunnen worden zonder enige download- of installatietijd, dit noemt men ‘streamen’. De dienst wordt in de volksmond dan ook wel een “Netflix voor games” genoemd.


Hoe werkt Google Stadia?

Het is dus de bedoeling dat je binnenkort spellen kunt spelen zonder het gebruik van een spelcomputer (zoals een Xbox of PlayStation). Echter is er natuurlijk wel  een apparaat nodig waarop de spellen kunnen worden weergegeven. Het grote verschil is echter dat de computerkracht van het apparaat veel minder relevant is voor het spelen van de spellen. De games draaien namelijk op de servers van Google.

Dit betekent dat elk apparaat wat toegang heeft tot de Google servers, toegang heeft tot Google Stadia. In de praktijk betekent dat dat elke smartphone, tablet of computer waar YouTube op draait, Google Stadia ondersteunt. Op de pc gebruikt de speler Google Chrome, op de smartphone of tablet wordt de de Google Stadia app gebruikt. Voor de tv is het iets gecompliceerder. Er is namelijk een Google Chromecast-Ultra nodig om gebruik te maken van de service. Het platform werkt dus (nog) niet op het smart-platform wat in de meeste moderne tv’s is ingebouwd.


stadia-controller


Hoeveel kost Google Stadia?

Op dit moment is dat nog onduidelijk. Als de vergelijking met Netflix doorgetrokken wordt, krijgt Stadia een vast prijskaartje per maand. Het verschil is echter dat losse games een stuk duurder zijn dan losse films. Zo kost een nieuwe game al gauw €60, terwijl nieuwe films rond de €20 over de toonbank gaan. Het lijkt er dus op dat áls Stadia een abonnementsvorm krijgt, de maandprijs een stuk hoger zal komen te liggen dan die van Netflix.

De topman van game-ontwikkelaar Ubisoft (bekend van Assassin’s Creed), Yves Guillemot, geeft in een interview met GameSpot aan dat hij verwacht dat er meerdere betaalmethoden zullen komen voor Stadia. Zo sluit hij niet uit dat er, net zoals op de huidige spelcomputer, gewoon per game betaald zal moeten worden. Echter geeft hij ook aan dat de kans bestaat dat er pre-paid passen zullen komen waarmee spelers een bepaalde game enkele dagen of weken kunnen spelen. Tot slot sluit Guillemot ook de abonnementsvorm niet uit.

Kortom, het is nog niet duidelijk hoe er betaald gaat moeten worden voor Stadia en hoeveel dat dan gaat kosten. Wel weten we dat de maandprijs van video-streamingsdiensten zoals Netflix niet realistisch zijn voor Google Stadia.

 

 

Wanneer is Stadia verkrijgbaar?

Google belooft dat het platform nog in 2019 zal verschijnen.


google-announces-stadia


Wat betekent deze dienst voor mijn huidige games?

Zoals het er nu uit ziet wordt Google Stadia een geheel eigen platform. Dat betekent dat games expliciet voor Stadia moeten zijn ontwikkeld en gekocht. Oftewel, de games die je bezit voor de PlayStation of Xbox  zullen eerst moeten verschijnen voor de Stadia, waarna ze opnieuw gekocht zullen moeten worden.

Geschreven door Salim Harinck op 27 maart 2019

Lees ook