Special

Wordt Apple de nieuwe grote speler in de game-industrie?

Tijdens haar persconferentie in maart 2019 kondigde Apple haar nieuwe services aan. Een van die services was Apple Arcade, een abonnementendienst van Apple, voor games. Wat dat precies betekent, lees je in dit artikel.


Wat is Apple Arcade?

Apple Arcade is een abonnementendienst van Apple voor games. Dat betekent dat je voor een vast bedrag per maand toegang krijgt tot een lijst met games. Dat is natuurlijk in tegenstelling tot een reguliere spelcomputer zoals de PlayStation 4 waar je individuele games voor moet aanschaffen. Echter is Apple Arcade geen streaming-dienst zoals bijvoorbeeld Netflix of het recent aangekondigde Google Stadia. Alle games worden opgeslagen op het apparaat waar je ze op speelt, oftewel, er is geen constante internetverbinding nodig.

 

Hoe werkt Apple Arcade?

Nadat je een abonnement hebt afgesloten op Apple Arcade heb meteen toegang tot alle games. Naar alle waarschijnlijkheid komt er 1 abonnementsvorm, en dus geen klein, middel of groot abonnement. De games kunnen meteen gedownload worden op je Apple-apparaat. De iPhone, iPad, iMac, Macbook en AppleTV worden ondersteund.

game-played-on-iphone


Apple Arcade versus Google Stadia

In tegenstelling tot Google Stadia, is de service van Apple volledig offline te gebruiken. Dit heeft als voordeel dat je bijvoorbeeld ook in het vliegtuig je spellen kan blijven spelen. Het nadeel is dat de spellen afhankelijk zijn van de lokale computerkracht. Dat betekent dat de spellen moeten kunnen draaien op een iPhone. Apple wil namelijk dat alle spellen speelbaar zijn op al hun apparaten. De iPhone is het minst krachtige apparaat van Apple, en dus moet het spel minimaal kunnen draaien op de smartphone. Een iPhone is uiteraard een stuk minder krachtig dan bijvoorbeeld een PlayStation 4. Dit heeft dan ook invloed op de inhoud van de games. Het is gewoonweg onmogelijk voor Apple om een gigantische wereld zoals bijvoorbeeld in Red Dead Redemption 2 draaiend te krijgen op een iPhone.

Dit lijdt ook meteen naar het tweede grote verschil tussen de services, namelijk het soort games. Google Stadia speelt enorm in op de bestaande game-markt. Het is dan ook mogelijk om bekende games zoals Assassin’s Creed Odessey te spelen op het platform. Deze game is ook beschikbaar voor de Xbox One en PlayStation 4. Apple doet dit anders. Alle games die verschijnen voor Apple Arcade zijn alleen speelbaar op dat platform. Daarnaast worden de meeste games ontwikkelt door kleine, minder bekende ontwikkelaars.

apple-arcade-new-game


Hoeveel kost Apple Arcade?

Apple Arcade kost, na een gratis proefperiode van een maand, €5 per maand. Het abonnement kun je delen met 5 andere gezinsleden. Dit doe je door gebruik te maken van Apple's Thuisdeling. 

Wanneer is Apple Arcade verkrijgbaar?

Apple Arcade is sinds 19 september 2019 beschikbaar in Nederland voor iPhone, iPad, iPod, Apple TV, Macbook en iMac.

Wat betekent deze dienst voor mijn huidige game-collectie?

Apple Arcade-games zijn exclusief te spelen op Apple-apparaten. De service heeft geen invloed op de Appstore-games die je al bezit.

Geschreven door Salim Harinck op 29 maart 2019

Lees ook