Special

Waarom de wereld op Red Dead Redemption 2 wacht

Red Dead Redemption 2, de geanticipeerde westerngame van Rockstar Games. Waarom wacht heel de wereld op deze game? Het internet explodeert namelijk als er een nieuwe afbeelding, nieuwe informatie of überhaupt maar een logo van het spel het virtuele universum in wordt geslingerd. De social media-pagina's van Rockstar krijgen onnoemelijk veel likes, reacties en wat je ook maar op social media kunt om een bericht te delen met je vrienden en familie.

Van het mysterie dat om de ontwikkelaar hangt maakt het bedrijf gretig gebruik. Minimale informatie over zijn games vrijgeven, lekker teasen en doen waar het zin in heeft. Rockstar doet zijn naam dus eigenlijk wel eer aan, het rock ’n roll-leven leiden.

Het Rockstar-imperium

Dan nog, het lekker maken van mensen door zo weinig mogelijk te laten zien van je game, hooguit een paar keer per jaar, dat word je toch zat? Bij Rockstar blijkbaar niet, omdat de ontwikkelaar een aardige reputatie heeft opgebouwd. Het bedrijf is natuurlijk eind jaren ’90 bekend geworden met Grand Theft Auto (GTA), de serie die vanaf Grand Theft Auto 3 (GTA III) een 3D open wereld-franchise werd, waarin de Amerikaanse maatschappij op een ironische manier wordt neergezet en het grove geweld en de vrijheid speerpunten zijn van het succes van de serie. Ze steken de draak met de Amerikaanse samenleving die flink wordt uitvergroot: typische hoerenbuurten, drugskartels, het algemene criminele leven, hipsters, de rijke arrogante bovenklasse, rednecks, social media, nerds en geeks en gentrificatie (verschil tussen rijk en arm). Maar ook het prominente eerdergenoemde geweld, zoals het doden van onschuldige mensen, voertuigen stelen, je eigen criminele imperium opstarten, op slinkse wijze geld achteroverdrukken en drugs verkopen zijn niet schaars in de GTA-reeks. Je zult wel begrijpen dat de controverse omtrent games van Rockstar aan de orde van de dag is en dat trekt publiek, zowel bij jong als oud.

Waarom-de-wereld-op-Red-Dead-Redemption-2-wacht-special-WSMK

Ook de minder controversiële, maar niet minder gewelddadige, reeks Red Dead doet het goed bij het grote publiek. Het eerste deel Red Dead Revolver was nog niet zo’n zichtbaar succes, maar vanaf het tweede deel Red Dead Redemption mocht de serie van behoorlijk verkoopcijfers profiteren. En door de opgebouwde reputatie werkt de strategie van ‘we doen lekker ons eigen ding’ erg goed. Ieder bericht, iedere speculatie en ieder gerucht is keer op keer een succesverhaal qua aandacht. Rockstar heeft gamers waar het hebben wil. Een hype creëren voor een game die met bombarie en zeer veel aandacht uiteindelijk op de markt verschijnt.

Red Dead Redemption 2 is hier geen uitzondering op, want het is sinds GTA 5 uit 2013 de eerste game van Rockstar die ze maken. De algehele sfeer in het westernuniversum, de zeer minimale gameplaybeelden die we hebben gezien, het rumoer omtrent het verhaal. Het is een mysterie waar mensen van smullen, theorieën die mensen bedenken na het zien van een video en de concrete informatie die we van Rockstar krijgen. Daarnaast hangt er een sfeer van ‘alles wat Rockstar maakt wordt van goud’, ofwel gamers vertrouwen blindelings op de kwaliteit van de game. Gamers weten dat de vrijheid, het paardrijden, het schieten met revolvers en de intriges die Rockstar altijd weet te implementeren in zijn games, echt wel tof wordt in Red Dead Redemption 2. Ook de ethische keuze om niet volledig de bad guy te spelen speelt een grote rol. Natuurlijk is geweld en het neerschieten van mensen niet ethisch verantwoord, maar er is nog een verschil tussen alleen criminelen en andere slechte personages dood te schieten, ze te slaan of te martelen, en onschuldige burgers te doden die gewoonweg op straat lopen of in een saloon een drankje nuttigen. Die keuze heb je altijd en dat een van de belangrijkste aspecten. Ga je voor slecht omdat dit in het echte leven consequenties heeft of ben je de eeuwige good guy die alleen de slechteriken uitschakelt?


Geschreven door op 2 februari 2018

Lees ook

Red Dead Redemption 2
Actie
Herbeleef het Wilde Westen met cowboys van de iconische ontwikkelaar Rockstar Games
Rapport Red Dead Redemption 2 (RDR2)