Special

Waarom de PlayStation 4 Pro of Xbox One X?

Het is natuurlijk enorm verwarrend, het verschijnen van de PlayStation 4 Pro en de Xbox One X; nieuwe versies van bestaande spelcomputers. Wat moeten we ermee en waarom spreken we niet gewoon over de PlayStation 5 en de Xbox Two? Het antwoord is te vinden in nieuwe technologie en de wens van Sony (PlayStation) en Microsoft (Xbox) om die boot niet te missen.

De afgelopen jaren is er heel wat gebeurd op het gebied van televisies. Lang hebben we het moeten doen met HD-schermen, die een resolutie van 1920 x 1080 pixels op het scherm toveren. Bijna iedereen heeft een HD-televisie in huis en de vorige generatie spelcomputers, de Xbox 360 en de PlayStation 3, wisten daar goed gebruik van te maken. Toen de PlayStation 4 en de Xbox One verschenen was HD nog steeds de standaard, maar in de verte loerde de nieuwe generatie televies: 4K.hdr De 4K-televisie is de opvolger van de HD-televisie en heeft een resolutie van 4000 pixels. De prijzen van deze schermen zijn inmiddels van een betaalbaar niveau, waardoor veel mensen een 4K-televisie in huis halen. De beelden zijn scherper maar om dat mooi over te brengen is er meer rekenkracht nodig in de spelcomputers.

Naast 4K-gaming, is ook HDR een belangrijke factor. Dit staat voor High Dynamic Range en zorgt voor een scherper kleurcontrast tussen zwart en wit waardoor games nog mooier kunnen worden. Ook hiervoor is meer rekenkracht nodig en dus zijn de PlayStation 4 en Xbox One niet meer voldoende uitgerust.

xbox one x playstation 4 proDe komst van de Xbox One X en PlayStation 4 Pro is vooral bedoeld voor mensen met een 4K-televisie, die games willen spelen of bijvoorbeeld Netflix willen kijken in deze resolutie. Toch begrijpen we de verwarring, want de games die verschijnen op de PlayStation 4 en Xbox One zijn ook speelbaar op de nieuwe sterkere consoles. Er is dus geen splitsing in aanbod. Alle PlayStation 4-games zijn zowel speelbaar op de PlayStation 4 als de PlayStation 4 Pro. Hetzelfde geldt voor de Xbox One en Xbox One X. 

Is een PlayStation 4 Pro of Xbox One X noodzakelijk? Dat is helemaal aan de speler. Als je een 4K-televisie hebt en je wilt van de mooiste grafische beelden genieten, dan is een koop gerechtvaardigd. Heb je geen 4K-televisie of zijn graphics van minder belang, dan volstaat ook de gewone (goedkopere) PlayStation 4 of Xbox One.

Geschreven door Peter Bouwman op 14 november 2017

Lees ook