Special

PlayStation 4 of Xbox One?

Heel veel computerspellen verschijnen op verschillende systemen. Naast het feit dat een game kan verschijnen op de pc of op de smartphone, verschijnen spellen op zowel de PlayStation 4 als de Xbox One. Waarom zou je kiezen voor de ene of de andere? Wat is eigenlijk het verschil tussen de twee populairste spelcomputers? Wij leggen de verschillen bloot.

Het eerlijke verhaal is dat het verschil tussen de PlayStation 4 en de Xbox One totaal niet groot is. Veel spellen verschijnen op de beide spelcomputers en dus is het afhankelijk van de voorkeur van de consument welke hij/zij in huis haalt. Toch zijn er wel verschillen te vinden.

PlayStation 4

De PlayStation 4 is een spelcomputer van het Japanse bedrijf Sony. De naam geeft duidelijk weer dat het inmiddels de vierde spelcomputer is die ze op de markt hebben gebracht (de eerste PlayStation verscheen in 1995). Uniek aan de PlayStation 4 is een aantal game-series, die alleen op de PlayStation verschijnen. De studio’s die deze games maken, zijn vaak eigendom van Sony en op die manier willen ze spelers verleiden hun console te kopen. Een aantal voorbeelden van deze gameseries zijn Uncharted, God of War, Killzone en Gran Turismo. Ook Horizon: Zero Dawn, gemaakt door de Amsterdamse studio Guerrilla Games, is exclusief verkrijgbaar voor de PlayStation 4. Ook deze studio is in het bezit van Sony.

PlayStation 4

PlayStation VR 

Een ander onderscheidende factor van de PlayStation 4 is PlayStation VR. Dit apparaat is los verkrijgbaar (adviesprijs: 399,-), maar laat je game beleven alsof je er zelf in zit. Virtual Reality is een relatief nieuwe techniek en hoewel de prijs van 399,- hoog is, is het op dit moment de goedkoopste actieve VR-bril op de markt. Daarbij moet wel vermeld worden dat PlayStation VR een hele andere VR-ervaring is dan je krijgt op goedkope VR-brillen waar je een smartphone in doet. Qua spelervaring en grafische kracht is dit een heel ander segment.

PlayStation VRE

Een andere reden waarom mensen voor de PlayStation 4 kiezen is de controller. Dit is puur een kwestie van smaak, want veel Xbox One-bezitters vinden juist de Xbox-controller fijner. In veel winkels is dit gewoon te testen, zodat je zelf kunt ervaren wat de verschillen zijn.

PlayStation is in Nederland marktleider als het gaat om spelcomputers. Veel mensen kiezen voor PlayStation omdat veel van hun vrienden er ook één hebben. Zo kunnen ze samen met hun vrienden online games spelen. De online functionaliteiten van PlayStation en Xbox zijn volledig gescheiden, dus je kunt nooit met vrienden spelen die een andere spelcomputer bezitten. 

Welke variant?

De PlayStation 4 komt in drie verschillende varianten. De PS4 Slim is het goedkoopste model (vanaf 289,-) en is daarnaast verkrijgbaar met opslagcapaciteit tussen de 500 gigabyte en 1 terabyte. Let daarbij op dat veel games inmiddels meer dan 40 gigabyte aan installatieruimte nodig hebben. Mocht je dus veel spellen spelen, dan is een grotere opslagcapaciteit aan te raden. De tweede variant is de PlayStation 4 Pro (vanaf 389,-). Deze versie komt met een terabyte opslagruimte en kan bovendien spellen mooier maken voor 4K-televisies. De derde versie is de originele variant, die niet meer verkrijgbaar is in de winkels, maar tweedehands vaak wordt aangeboden. Let op dat er verschillende bundels beschikbaar zijn met gratis toegevoegde games of speciale kleuren.

Xbox One

De Xbox One is de spelcomputer van het Amerikaans bedrijf Microsoft. Ook dit bedrijf heeft een lange historie met het uitbrengen van spelcomputers, want de eerste Xbox verscheen in Nederland in 2002. Ook Microsoft heeft eigen ontwikkelstudio’s, al maken die games niet exclusief voor de Xbox One. Deze games worden sinds 2017 ook uitgebracht op de pc, al draaien deze alleen op Microsofts eigen besturingssysteem Windows (dus niet op Linux of Mac!). Series die bekend zijn op de Xbox zijn onder andere Halo, Forza, Gears of War en Dead Rising. Laatstgenoemde game-serie is niet gemaakt door een studio van Microsoft, maar deze wordt wel exclusief gemaakt voor Xbox One en pc. Dit soort afspraken worden zowel door Sony als door Microsoft gemaakt met verschillende game-ontwikkelaars en hierin gaat vaak veel geld gemoeid.

Xbox One S

De Xbox One heeft daarnaast een grote focus op online-functionaliteiten. Op zowel de PlayStation 4 als Xbox One is het natuurlijk mogelijk om online te spelen, maar de online-functionaliteiten van Xbox zijn iets uitgebreider en bovendien is het netwerk wat sneller. Via verschillende programma’s kun je op de Xbox One ook zogenaamde early access-games spelen. Dit zijn spellen die nog niet af zijn, maar die je wel al kunt spelen, zodat de ontwikkelaar het spel verder kan testen en kan zien hoe de ontvangst is voor het grote publiek. 

Oude spellen spelen!

Een andere focus van Xbox is het kunnen spelen van oude spellen. Dit heet backward compatibility en stelt spelers in staat heel veel Xbox 360-spellen ook te kunnen spelen op de nieuwe Xbox One. Het is nog niet mogelijk met alle oude games, maar de catalogus wordt steeds groter. PlayStation heeft deze mogelijkheid niet, tenminste, niet onbetaald. Er zijn oude games verkrijgbaar op de PlayStation 4, maar dan zal je er wederom voor moeten betalen.

Xbox Backward compatibility

Welke variant?

Ook de Xbox One is verkrijgbaar in verschillende varianten. De Xbox One S is het meest gebruikelijke model (vanaf 255,-) en is een gestroomlijnde variant van de oorspronkelijke Xbox One, die bijna nergens meer in de winkels te verkrijgen is. Daarnaast is daar de Xbox One X, een nieuwe versie die games mooier maakt voor 4K-televisies en ook de kleuren van games verbetert. Deze is verkrijgbaar (vanaf 7 november) voor 499,- en is ook de meest krachtige spelcomputer op de markt. Ook de Xbox One is in verschillende versies te verkrijgen qua opslagcapaciteit (500 gb, 1T, 2T), verschillende bundels en speciale edities.

De keuze voor één van de twee spelcomputers zal vooral gebaseerd zijn op favoriete games en op welk systeem de meeste vrienden ook spelen. Veel succes met de keuze! 

Geschreven door Peter Bouwman op 14 november 2017

Lees ook