Special

Nintendo Labo combineert games met kartonnen 'IKEA-bouwpakketten'

Nintendo is terug! Met de console de Nintendo Switch, grote en bekende games als The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Super Mario Odyssey en Splatoon 2 en nu iets totaal nieuws: Nintendo Labo. Knutselen, do-it-yourself, build-your-own, geef het een naampje, maar het is weer hip.

Het Japanse bedrijf speelt hierop in door objecten te knutselen voor je Switch en hiermee games te spelen. Een ingenieus concept waar hardcore gamers misschien niet op zitten te wachten, maar voor de jongere speler een combinatie van eerst je inzicht gebruiken om een kartonnen bouwwerk in elkaar te knutselen en daarna te gamen. De mogelijkheden lijken eindeloos.

Nintendo Labo is letterlijk kartonnen platen die je kunt vouwen en knutselen tot speelmogelijkheden voor de Nintendo Switch, waarbij je de motion controllers en het draagbare scherm er in verschillende manieren in verwerkt. Voorbeelden hiervan zijn een hengel waarmee je kunt vissen, een (motor)stuur om racegames mee te spelen, een piano om (jawel) piano op te spelen en een heuse virtual reality-rugzak. Dit is nog maar een selectie uit het scala aan objecten en mogelijk andere toekomstige kartonnen game-accessoires. Het bewijst dat gamen nog altijd innovatief kan zijn en dat Nintendo wederom weet te verbazen. Na het succes van de Nintendo Wii met de bewegingscontrollers (motion control), maar de veel minder succesvolle Wii U, weet het bedrijf zich te herpakken met een zeer goed eerste jaar van de Switch. Zelfs zo succesvol dat de spelcomputer na negen maanden al meer verkopen weet te behalen dan de totale verkopen van de Wii U. Het eerste jaar van de nieuwste spelcomputer deed het goed vanwege de mobiliteit van het apparaat, want je kunt thuis op je grote scherm gamen, maar ook onderweg op het draagbare scherm. Daarnaast wist Nintendo de imponeren met ijzersterke games van eerdergenoemde bekende franchises.

Nintendo-Labo-IKEA-karton-bouwwerk-knutselen-WSMK

Met Nintendo Labo denkt het bedrijf na over de langere termijn van de console en wil het hiermee een nieuwe doelgroep aantrekken. De huidige, eerdergenoemde games zijn al voor een brede doelgroep en Nintendo is al bezig met volwassen games naar de Switch te brengen, zoals DOOM, The Elder Scrolls V: Skyrim en LA Noire. Door ook nog een IKEA-concept te creŽren stelt het bedrijf zich open voor iedereen. De vraag is natuurlijk hoe lang een kartonnen bouwwerk mee gaat, want in de handen van kinderen moet het tegen een stootje kunnen. De prijs zet daar ook vraagtekens bij, met een adviesprijs van 69,99 euro voor de Variety Kit met verschillende kartonnen creaties, een adviesprijs van 79,99 euro voor de Robot Kit die je virtual reality laat beleven en een adviesprijs van 9,99 voor de Customization Set, die stickers en tapes bevat om je creaties op te fleuren. Geen magere bedragen en het is nog niet duidelijk hoeveel game-mogelijkheden je ervoor terugkrijgt.

Het concept echter is ingenieus. Goed bedacht, een nieuwe manier van interactief gamen met legio mogelijkheden en kansen voor nieuwe bundels en kits. Het is wachten op uitgebreide testrondes voor zowel pers als de consument, want de eerste beelden zien er veelbelovend uit en met de motion controllers van de Nintendo Switch kun je natuurlijk ontzettend veel. Het apparaat registreert de bewegingen, waardoor ook weer spellen als bowlen, tennissen en honkballen een aannemelijke terugkeer staat te wachten. Verzin maar een sport of interactief spel en Nintendo kan het op de markt brengen. Het vouwen van karton wordt aan de tekentafel ontworpen en een bedrijf als Nintendo kan dit prima ontwikkelen. Kinderen zullen het geweldig vinden en gaan hun creaties versieren met stickers en tapes die in de Customization Set te vinden zijn Ė of plakken er eigen stickers op. Nintendo lijkt dus de regie weer in handen te hebben.

Geschreven door DaniŽl de Zwart op 9 februari 2018

Lees ook