Special

Gerucht: Microsoft wil EA, Valve en PUBG Corp. kopen

Deze week was er een grote gebeurtenis waar veel gamers mee bezig waren. Er zijn hardnekkige geruchten dat Microsoft zijn pijlen heeft gericht op drie bedrijven. Met een overname van slechts een van deze bedrijven zou de game-industrie al behoorlijk veranderen.

Het gaat om Electronic Arts, Valve en de PUBG Corporation. Waarom zou de impact zo groot zijn als Microsoft een van deze bedrijven overneemt? Laat staan alle drie? Om daar antwoord op te geven dienen we eerst te weten wat voor bedrijven dit zijn.

Electronic Arts
Hoewel de naam Electronic Arts (EA) misschien niet voor iedereen bekend is, is iedereen bekend met hun grootste spellenreeks. EA is namelijk verantwoordelijk voor de FIFA-spellen, die de edele voetbalsport ieder jaar vertaalt naar een game. Ook heeft EA een overeenkomst met Disney om Star Wars-spellen te maken. Onlangs was er nog veel controverse rond de loot boxes in Star Wars: Battlefront 2. Ook is EA bekend van De Sims, Sim City, Battlefield, Dragon Age en Mass Effect.

Een overname van EA zou een geweldige impact hebben op de game-industrie. Microsoft is namelijk ook de fabrikant achter de Xbox One. Zij zouden er dus voor kunnen kiezen om FIFA alleen voor de Xbox uit te brengen, wat een aderlating zou zijn voor Sony’s PlayStation 4. Hoewel de kans klein is dat dit zou gebeuren (Microsoft geeft immers ook hun Minecraft uit voor de PlayStation) is het niet gek om te denken dat FIFA-spelers op de Xbox allemaal exclusieve voordelen krijgen.

Fifa 18Ook is de strategie van Microsoft beduidend anders dan EA. Electronic Arts legt een focus op ingame transacties (zoals loot boxes), terwijl Microsoft in hun games een minder grote focus heeft op kleine transacties in games.

Valve
Valve is als game-ontwikkelaar bekend van reeksen als Half-Life, Portal, Left 4 Dead en Dota. Hoewel zij hun oorsprong hebben als ontwikkelaar, verdienen zij inmiddels veruit hun meeste geld met Steam, een online winkel waar je games kunt kopen. Steam is de grootste online winkel voor games en heeft slechts beperkt concurrentie. Microsoft heeft ook een eigen online winkel voor apps en games, maar deze is veel minder succesvol dan Steam. Een overname zou ze in een keer een platform geven om hun games gemakkelijker te verkopen.

Zoals gezegd is Valve ook verantwoordelijk voor Half-Life. De laatste game, Half-Life 2 verscheen alweer in 2004 en sindsdien wachten de fans al op een vervolg. Deze is nog steeds niet verschenen, tot grote frustratie van miljoenen gamers over de hele wereld. Zou een overname door Microsoft ervoor zorgen dat Half-Life 3 toch gaat verschijnen? Steam

Een overname van Valve zal veel geld kosten, maar is wel relatief gemakkelijk te bereiken. Valve is namelijk niet beursgenoteerd en in eigendom van game-icoon Gabe Newell. De beste man is inmiddels 55 en hoewel hij geen liefhebber is van Microsoft, zal ook hij eens met pensioen moeten. En er zijn weinig bedrijven die de waarde van 2,5 miljard dollar kunnen betalen.

PUBG Corporation
De PUBG Corporation maakt op dit moment furore met hun game PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG). Deze game is immens populair onder de jeugd en de meest gekeken game op streamingplatform Twitch.  De game wist in de afgelopen acht maanden 712 miljoen dollar om te zetten en het is daarmee de absolute hype van dit moment. Eerder wist Microsoft Mojang Studios over te nemen voor 2,5 miljard dollar. Deze studio is verantwoordelijk voor het populaire Minecraft en deze game is nu dus in het bezit van Microsoft. Een overname van de PUBG Corporation zal dus niet een nieuwe zet zijn.

pubg

Of Microsoft een of meerdere van deze partijen overneemt is nog maar de vraag, maar duidelijk is wel dat het voor gamers veel zal betekenen. Met een online platform als Steam, een mega-uitgever als EA en een enorme game als PUBG is Microsoft in een keer een van de grootste spelers in de game-industrie.

Geschreven door Peter Bouwman op 2 februari 2018

Lees ook