Special

Een gokverslaving van games? De kans vermindert...

De Kansspelautoriteit gaat spellen met nare gokelementen harder aanpakken. Met ingang van 20 juni 2018 wil de overheidsinstantie boetes aan spelontwikkelaars opleggen en de schadelijke schatkistjes terug naar de achtergrond duwen. Maar waarom precies? En vooral, hoe?


Het was al langer bekend dat de Kansspelautoriteit niet bepaald gecharmeerd was van sommige loot boxes in games. De invloedrijke, vaak betaalde schatkistjes kunnen een nare uitwerking hebben op hoe gamers hun spellen ervaren, juist omdat ze aspecten van gokken kundig implementeren en verleidelijk maken in anders vrij eerlijke spelletjes.

Onderzoek
In de periode van november 2017 tot aan april 2018 deed de Kansspelautoriteit uitvoerig onderzoek naar de loot boxes van legio populaire games, om tot de conclusie te komen dat zeker vier van de tien loot boxes in strijd zou zijn met de kansspelwet. In andere woorden: deze games zouden eigenlijk getypeerd en behandeld moeten worden als regelrechte gokspellen, en niet zo zeer als onschadelijk tijdverdrijf.

minder kans op gokverslaving in games
Meer of minder schadelijk?
En ja, loot boxes zijn inderdaad lang niet zo vredelievend als ze soms lijken. Afhankelijk van het type spel zijn de schatkistjes verrijkt met puur cosmetische toevoegingen, terwijl ze in andere gevallen juist spelbrekende hoeveelheden kracht aan spelers kunnen geven. Soms zijn ze eerlijk te verdienen met speltijd, andere keren kan er gesmeten worden met iDEAL-informatie om ze in bulk te kopen. Aan de hand van allerlei verschillende factoren wordt de speler in meer of mindere mate lekker gemaakt voor de mysterieuze, digitale doosjes. En daar kan het soms gigantisch fout gaan als het aankomt op eerlijk en transparant met de spelersbasis omgaan. Het lijkt te vaak te veel op gokken, aldus ook het onderzoek. 

De Kansspelautoriteit vreest vooral voor toenemende gokverslavingen vanuit games, al helemaal voor jeugdige spelers. Als alternatief zou de instantie een terugkeer naar direct buy voorwerpen voorstellen, waarbij spelers simpelweg kunnen betalen voor de digitale spulletjes die ze willen hebben, zonder daarbij factoren over te laten aan kans.

Kans op consequenties
De Kansspelautoriteit gaf na het onderzoek spellenontwikkelaars tot 20 juni 2018 de tijd om diens spellen aan te passen en conform de Wet op de kansspelen te bouwen. Doen ze dat niet, dan kunnen boetes tot 830.000 euro en/of 10 procent van de wereldwijde omzet van de uitgevende partij opgelegd worden.

Mochten bedrijven die boete vervolgens niet erkennen, dan stapt de Kansspelautoriteit op naar het Openbaar Ministerie om over te gaan naar strafrechtelijke vervolging, waar mogelijk.

Gezien de rechtsgang wat langdradig kan zijn, denkt de Kansspelautoriteit dat het opleggen van boetes niet bijzonder snel zal verlopen. De instantie geeft daarbij wel aan dat  de aanpak van bedrijven en spellen die de Wet op de kansspelen overtreden ook publiekelijk bekend zullen komen te staan. 

Geschreven door op 20 juni 2018

Lees ook