Special

Beweging en games

Gamen is een niet heel sportieve bezigheid, kon je jaren geleden nog zeggen. Zeker, de meeste games breng je door op de bank, op een stoel of in bed met een controller, muis en toetsenbord, draagbare console of je smartphone in de handen.

Sinds de komst van controllers met bewegingscontrollers is gamen allang niet meer alleen het stilzitten en een paar knopjes indrukken. Sinds de motion controllers op de Nintendo Wii zijn bepaalde games echt topsport gebleken en nog altijd is bewegen tijdens een videospelletje spelen populair.

Wii Sports, Guitar Hero, Just Dance, tegenwoordig zelfs virtual reality en een van de grootste klappers: Pokémon GO. De games en randapparatuur blijken ongekend populair, met verkoopcijfers van ruim 82 miljoen exemplaren van Wii Sports en miljoenen exemplaren van Guitar Hero en Just Dance. Het zijn perfecte partygames om met vrienden en familie te spelen, want samen dansen of elkaar verslaan met bowlen of tennis geven het een competitief tintje. Hierbij gaat het niet om het snelste op een knopje rammen of goed zijn met de pookjes, maar juist om hedendaagse vaardigheden. Laat je lichaam de vrije loop en geef je soepele spieren de kans om te zegevieren. En omdat de spellen toegankelijk zijn en geen geweld bevatten, is het voor alle leeftijden te spelen.

Bewegen en games vr
De grootste uitschieter van de afgelopen twee jaar is Pokémon GO, de app voor je smartphone die met augmented reality werkt. Je moet daadwerkelijk de straat op om Pokémon te zoeken te vangen. Water Pokémon zitten bijvoorbeeld vrijwel alleen maar bij plekken met water, zoals sloten, rivieren en meren. Wil je ze allemaal vangen en ontvangen eieren uitbroeden, dan zal je kilometers moeten maken. Op internet zijn verhalen te vinden dat mensen door deze game kilo’s zijn afgevallen, een gezonde manier van gamen dus. Kanttekeningen hiervan waren dat mensen vastgekluisterd zaten aan hun scherm en daardoor onveilige situaties ontstonden. Wel zijn er miljoenen mensen de straat op gegaan en hebben sociale interactie gehad.

De nieuwigheid is er inmiddels wel van af en nu is virtual reality een ding. Wellicht iets minder bewegen, maar met een bril op je hoofd en je letterlijk in een virtuele wereld bevinden biedt perspectieven. In veel games moet je je hoofd bewegen om rond te kijken en er zijn spellen die iets meer van je hoofd en nek vragen. Heb je daarbij ook motion controllers, dan kunnen je armen de nodige sportiviteit verwachten. Met PlayStation VR blijft bewegen beperkt door te zitten of te staan, maar met vr-apparaten als HTC Vive en Oculus Rift kun je bovendien lopen. Natuurlijk is er beperkt ruimte, hoewel het games een nieuwe visie biedt en veel meer mogelijkheden. En er zijn zelfs al bedrijven die hele pakken hebben ontworpen die al je bewegingen registreren en je meer vrijheid hebt om te lopen. Voor consumenten is dit nog niet op de markt, maar het zou een geweldig initiatief zijn op beurzen of andere evenementen om consumenten het te laten testen. Virtual reality is een duurder alternatief, dus wil je het iets goedkoper houden, dan is een Just Dance een prima start om gamen en bewegen te combineren.

Geschreven door Daniël de Zwart op 16 februari 2018

Lees ook

Just Dance 2018
Sport
Dansen tot je een ons weegt
Rapport Just Dance 2018