GTA 5

Grand Theft Auto V

Grand Theft Auto 5 is waarschijnlijk het meest succesvolle entertainmentproduct uit de geschiedenis. De game is enorm gewelddadig, maar is tegelijkertijd een keiharde spiegel voor de Amerikaanse samenleving. Alles wat je in de echte wereld zou kunnen doen, is ook mogelijk in GTA 5. De game is één van de sfeervolste spellen ooit gemaakt.

Let op: het meerspelercomponent van Grand Theft Auto 5 wordt los uiteengezet als Grand Theft Auto Online.

Hoewel de game een artistiek hoogstandje genoemd mag worden, is er ook veel controverse rondom GTA 5. Zo zijn er verschillende Amerikaanse media die de game beschuldigen een slechte invloed te hebben op de jeugd. Niet voor niets is de game voor 18 jaar en ouder. Alles wat je in de echte wereld zou kunnen doen, kan ook in GTA 5. Je kunt races spelen, maar ook onschuldige burgers overrijden. Met een dik arsenaal wapens dien je veel missies te voltooien, maar ook kun je in alle vrijheid de open wereld van San Andreas (Californië) ontdekken.

Controverse

De meest controversiële scene van de game is ongetwijfeld de scene waarbij je iemand moet martelen voor informatie. De scene is toegevoegd om een knipoog te zijn naar de vermeende martelpraktijken van de CIA, maar is daardoor niet minder schokkerend. Ook de missie waar je de baas van een hardwarefabrikant moet omleggen, die duidelijk geïnspireerd is op Steve Jobs van Apple, is keihard.

Een uniek element uit het spel is dat je drie verschillende hoofdpersonages onder de knoppen krijgt, waartussen je dient te wisselen. Michael is een gepensioneerde bankovervaller, die na een deal met de FIB (FBI) in weelde leeft. Franklin belichaamt de zwarte Amerikaanse cultuur in "The Hood" en Trevor verdient zijn geld met het maken van synthetische drugs op het platte land. Hij is een gestoorde gek en de hardste momenten beleef je dan ook met hem.

De vrijheid die je krijgt in GTA 5 gaat ver en de wereld wordt zeer sfeervol in beeld gebracht. Dit maakt GTA 5 tot één van de mooiste games ooit gemaakt, maar tegelijkertijd ook één van de meest schokkende op grafisch gebied.

Grof geweld

GTA 5 is een keiharde game, overduidelijk voor spelers van 18 jaar en ouder. Je kunt met alle mogelijke voertuigen mensen overrijden. Er is een dik arsenaal wapens aanwezig en je kunt zelfs met vliegtuigen doen wat je wilt. De wereld is sfeervol en realistisch, waarbij alles mogelijk is. Dit maakt het echter wel grafisch zeer expliciet.

Grof taalgebruik

Het taalgebruik is bij vlagen keihard en er worden geen Amerikaanse scheldwoorden vermeden.

Seks

Er is een stripclub aanwezig en ook is het mogelijk om betaalde seks te hebben in de game.

Enge Content

De meest controversiële scene is een martelscene. Deze is zeer expliciet.

Alcohol en Drugs

Als speler ga je op een gegeven moment geld verdienen met het smokkelen van drugs. Ook ga je grafisch beleven hoe het is om verdovende middelen te gebruiken.

Discriminatie

De game is een knipoog naar de Amerikaanse samenleving en schuwt dus ook geen discriminatie.

Grand Theft Auto V
Actie
Leef de American Dream in deze gewelddadige misdaadsimulator.