Betekenis

lootbox

loot box, blind box

Wat betekent LOOTBOX?

Sinds enige jaren een trend binnen de game-wereld: lootbox [loetboks]es, een verzamelterm voor allerlei uiteenlopende dozen, pakjes, kisten en kratjes waarin digitale goedheid zit. Spelers kunnen de zogenaamde 'blind boxes' in het spel aanschaffen of verdienen, om vervolgens willekeurige waar eruit te vissen. Afhankelijk van bepaalde zeldzaamheidstreden kan dat exclusieve bonussen betreffen, maar vaak ook puur cosmetische toevoegingen.

Omdat binnen (en buiten) de game-wereld het principe van betaalde loot boxes meermaals in opspraak raakte, zijn ze een wat omstreden factor geworden voor games. Vaak dienen de pakketjes met echt geld betaald te worden (de zogenaamde 'micro-transacties'), wat al snel leidt tot een vergelijking met kansspelen. Er wordt gegokt op een goede inhoud, waarbij sommige spellen niet bepaald transparant om lijken te gaan met de precieze kansen van de gewilde waar.

Games als Star Wars: Battlefront 2 liepen zo de kantjes eraf in de media door spelers uit te willen lokken tot uitgaves met zeldzame spelbonussen en personages, terwijl andere games het wat soberder aanpakken. In Overwatch, bijvoorbeeld, kunnen enkel en alleen cosmetische extraatjes gescoord worden in de kistjes, wat doorgaans op minder ophef kan rekenen.

Voorbeeldgebruik van LOOTBOX

Zitten er nu ook al loot boxes in die game?

Ik kocht een dure lootbox, maar kreeg er niks voor terug!

Deze loot boxes bevatten alleen cosmetische bonussen.

Andere termen
CutsceneMeleeN00b

Woord zoeken