Betekenis

Speedrun

sr

Wat betekent SPEEDRUN?

Wie poogt een spel zo snel mogelijk uit te spelen, waagt zich aan een zogenaamde speedrun [spietrun]. Daarbij wordt vaak gebruikmaakt van bekende 'glitches' in de game, of andere geniepige trucjes om sneller door het spel te razen. Deze unieke vorm van gamen trekt niet alleen veel kijkers op platformen als Twitch, maar wordt bijtijds ook gezien als een subgenre van de hobby rondom games op zichzelf.

Speedruns kunnen gebeuren in allerhande verschillende games, op veel verschillende manieren. Soms gaat het enkel en alleen om de snelste manier van het eindscherm bereiken, andere keren moet ook voldaan worden aan bepaalde percentages van compleetheid. Zo kan een speedrun een minimaal percentage bedragen, maar kan het ook een "Any% run" zijn, waarmee bedoeld wordt dat het enkel en alleen om het kort door de bocht uitspelen gaat.

Vaak zijn het retro-spellen die veel 'gespeedrund' worden, maar ook nieuwere games werken prima als speedrun-materiaal. Bekende voorbeelden zijn The Elder Scrolls V: Skyrim en The Legend of Zelda: Breath of the Wild.

Voorbeeldgebruik van SPEEDRUN

Wat is het wereldrecord voor die speedrun?

Soms probeer ik Skyrim te speedrunnen.

All Games Done Quick is een jaarlijks speedrun-evenement.

Andere termen
BugStreamsnipenFeeden

Woord zoeken